preskoči na sadržaj

Osnovna škola Split 3

Login
Školska marenda
1.d

2.a/b produženi boravak

Otkrivamo svijet likovnih umjetnika (slikamo kao Paul Klee, letter art)

Maškare

Pano 1.e

 

 

Vodič za djecu i roditelje - kako postaviti privatnosti i sigurnost na društvenim mrežama Instagram, TikTok, YouTube i Facebook.

Sigurni internet

 

CI Splitsko-dalmatinske županije

Popis udžbenika
Projekti

Školski list

 

broj 14broj 13broj 12broj 11broj 10

Zaštita djece na internetu

BROŠURA

Djeca i mediji

Dobro je znati

Brošura za roditelje „Intervju s roditeljima-odgovori koje je dobro znati“

Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona

 

DAN ŠKOLE

Fotogalerija
Razno
 

Prijavi sadržaj na internetu za koji sumnjaš da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

ZA RODITELJE

FORMULAR UPISNICE I ISPISNICE IZ ŠKOLE

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 8. 2014.

Ukupno: 859883
Ovaj tjedan: 268
Danas: 13

Jelovnik je podložan izmjenama tijekom školske godine, a u skladu s postojećim potrebama djece te savjetima kuhara/ica, učitelja/ ica i ravnatelja. Odluku o mogućim izmjenama donosi ravnatelj. Količine predviđene jelovnikom su okvirne i djeca imaju pravo, po potrebi, uzeti više od jedne porcije hrane. Škola također zadržava i pravo izmjene jelovnika u slučaju nemogućnosti osiguranja predviđenih namirnica.

Kalendar nastave

Kalendar šk. godine 2023./ 2024.

 
RSS Reader
Raspored zvona

JUTRO
1. 8.00 - 8.45 
2. 8.50 - 9.35 
3. 9.40 – 10.25 
ODMOR 10.25 - 10.40
4. 10.45 - 11.30
5. 11.35 - 12.20 
6. 12.25 - 13.10 
 
POSLIJE PODNE
1. 14.00 – 14.45
2. 14.50 – 15.35 
3. 15.40 – 16.25
ODMOR 16.25 - 16.45
4. 16.45 – 17.30
5. 17.35 – 18.20
6. 18.25 – 19.10
 
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
KULINARSKO-POVIJESNA RADIONICA
Autor: Mila Ozretić, 2. 4. 2024.

Kroz našu povijesnu grupu još od lani istražujemo razne aspekte živote u prošlosti. Prošle godine smo se bavili starim vijekom, a ove godine srednjim vijekom. Nastojimo istražiti baš one dijelove prošlosti za koje većinom nemamo dovoljno vremena kroz nastavu povijesti, a to je svakodnevica običnih ljudi. Na tragu toga smo se odlučili pozabaviti i prehranom u srednjem vijeku te steći pritom i neke nove vještine. 

                


Srednjevjekovna je prehrana bila dosta jednolična u odnosu na današnju; i bez nekih namirnica koje su nama danas sastavni dio života i koje koristimo gotovo svakodnevno kao npr. krumpir ili rajčice. Prehrana se većinom sastojala od žitarica kao npr. raži i ječma te  povrća i voća, a meso je prosječan čovjek jeo rijetko. Kako su naše aktivnosti uvijek usmjerene ne samo na istraživanje, nego i na to da uvijek nešto i izrađujemo na temelju istraženog; tako smo i ovaj put planirali isprobati neki od srednjevjekovnih recepata (ipak se naša skupina zove Kreativni povjesničari). No, nije bilo baš jednostavno pronaći neki recept koji bi nam bio jednostavan, zanimljiv i prilagođen našim okusnim pupoljcima (brzo smo se usuglasili da ipak nećemo pokušati pripremiti ječmenu kašu). Kako se upornost uvijek isplati, tako smo i mi pronašli recept koji smo odlučili isprobati. Riječ je o receptu za kekse koji se pripisuje srednjevjekovnoj redovnici svetoj Hildegardi iz Bingena. Ljubaznošću našeg ravnatelja koji nam je ustupio školsku pomoćnu kuhinju na korištenje, i naših spremačica koje su nam pripremile sve za našu radionicu nije nam preostalo ništa drugo doli se naoružati pregačama i isprobati recept! Pronašli smo razne varijante recepta, a mi smo se odlučili za najjednostavniju- bez začina. Moramo priznati da smo još malo „varali“ tj. prilagodili recept i keksiće prelili čokoladom, ali vjerujemo da će nam sveta Hildegarda ipak oprostiti! O ishodu naše radionice dovoljno govori činjenica da keksića u roku od 5 minuta nije bilo (pojeli smo ih, naravno), a vama toplo preporučamo da isprobate recept ovih jednostavnih zdravih keksića napravljenih od pirova brašna i bez šećera s dodatkom tamne čokolade!

Recept za kekse:
300 g pirovog brašna
90 g maslaca
70 g meda
1 jaje
2 žlice vode

Izmiješati brašno, maslac, med i jaje te dodati 2 žlice voda. Umijesiti tijesto, razvaljati otprilike na debljinu od jedan centimetar te izrezivati različite oblike ili jednostavno krugove čašom. Mi smo u jednu porciju dodali i 50 g mljevenih badema i malo cimeta, no ukusniji su nam bili keksići napravljeni po gornjem receptu- dakle bez cimeta i badema. Kekse složiti na lim i peći u pećnici 10- 15 minuta na 180 stupnjeva. Dobar tek žele vam Kreativni povjesničari!

Marija Krstinić

   

   

 
              



Priloženi dokumenti:
Kulinarsko-povijesna_radionica.pdf (210.25 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju